گیاه شناسی پسته

گیاه شناسی پسته

درخت پسته اهلی متعلق به تیره سماق است. گیاهان این تیره بصورت درخت یا درختچه هستند.

درخت پسته دارای برگهای مرکب شانه ایست و هر برگ یک جوانه جانبی را دربر می گیرد.

از نظر گیاه شناسی میوه پسته در ردیف میوه های شفت طبقه بندی می شود.

میوه های شفت متشکل از سه بخش لایه برون برخارجی، لایه میان برگوشتی و لایه دون بر سخت هستند که درون بر هسته را می پوشاند.

تفاوت میوه های شفت در بخش خوراکی آنهاست.  در پسته و بادام هسته (مغز پسته ) به مصرف خوراکی می رسد. در حالیکه سایر میوه های شفت (زردآلو و هلو) هسته سخت دارند و میان برگوشتی بخش خوراکی میوه هستند .

درخت پسته دو پایه است یعنی برای تولید میوه وجود هر دو پایه نر و ماده ضروری می باشد.

تشخیص درخت نر و ماده از یکدیگر به جز از روی گل آنها( آن هم در فصل بهار و بهنگام گل دادن) میسر نیست.

گل ها فاقد گلبرگ و غده های شهد ساز بوده و بنابر این زنبورعسل را به خود جلب نمی کند و گرده گل توسط باد پراکنده می شود.

درخت پسته برگ ریز است بدین معنا در پاییز خزان نموده و زمستان را در خواب می گدراند.

ریشه زایی درخت پسته بصورت محوری و عمودی است و تا عمق بیش از 2 متر در داخل خاک فرو می رود.

سیستم ریشه زایی عمقی، درخت را قادر می سازد تا به اعماق خاک نفوذ کرده و از آب موجود در آن بخوبی تغذیه نماید. از این رو درختان پسته قابلیت سارش با دوره های طولانی خشکی را دارند.

قدرت تولید ریشه فرعی در درختان پسته خیلی ضعیف است و هرگاه انتهای ریشه اصلی قطع شود درخت خشک شده و از بین می رود.

مرحله نونهالی درختان پسته طولانی است و تا قبل از 5 سالگی میوه کمی تولید می کنند و از 10 تا 12 سالگی بازدهی کامل و اقتصادی درخت آغاز می شود.

در شرایط کنونی حدود 55 درصد از تولید و بیش از 60 درصد از صادرات جهانی پسته در اختیار کشور ایران است.

در حال حاضر استان کرمان 77 درصد محصول کشور را تولید و به عنوان مهمترین منطقه پسته کاری ایران محسوب می شود.

Updated: سپتامبر 5, 2021 — 10:07 ق.ظ

دیدگاهتان را بنویسید